Ædelbotrytis

I 2009 har druerne I Højbjerg været perfekt modne med højt sukkerindhold og passende syre. Et par eksempler: Solaris er høstet med 98 °Oe og syre 9,1 g/l; Ortega med 94 °Oe og syre 8,6 g/l; Madeleine Angevine med 86 °Oe og syre 7,7 g/l.
aedelbotrytis
Nogle Solaris- og Ortega-druer havde desuden ædel råddenskab (Edelfäule, pourriture noble, nobel rot). Dette kan komme når gråskimmel (Botrytis) angriber druerne, når sukkerindholdet er over 80 °Oe. Skimmelsvampen gør drueskindet porøst, vand fordamper, men sukker, syre og smagsstoffer bliver mere koncentrerede. I Højbjerg havde druer med ædelbotrytis sukkerindhold på 125 til mere end 150 °Oe! Resultatet er hvidvine med fylde, rundhed og finesse. Hvis der er tilstrækkeligt med ædelbotrytis, kan druerne presses til naturligt søde vine som f.eks de tyske/østrigske Beeren- og Trockenbeerenauslese.