Vinhøst med druer af topkvalitet

Vinhøsten 2014 er i hus. Den første sort (Madeleine Angevine) blev høstet allerede 19. september, og den sidste sort (Kerner) blev høstet 4. oktober. Aldrig før har vi høstet så tidligt. Alle 5 druesorter er fysiologisk modne, der skal ikke chaptaliseres (tilsættes sukker, der skal ikke afsyres) – og faktisk plejer vi heller ikke at gøre dette. Eneste problem i år har været, at udbyttet af Madeleine Angevine er lavt – hvepse og fluer har været ekstremt mange, og de har ødelagt massevis af druer, men heldigvis kun i denne sort.

Nogle høstdata:

Madeleine Angevine: 80 °Oe, syre 7,7 g/l
Ortega: 90 °Oe, syre 7,4 g/l (en del druer med ædel råddenskab, 140 °Oe)
Siegerrebe: 85 °Oe, syre 6,0 g/l
Solaris: 102 °Oe, syre 8,3 g/l (en del druer indtørrede ’Trockenbeeren’ med 120 – 140 °Oe)
Kerner: 80 °Oe, syre 10.1 g/l

Nu gælder det at i vineriet forvalte det som naturen så gavmildt har givet os i år.

BBC hos Domain Aalsgaard

Engelske BBC har optaget programmet ’Nordic Cookery’ med stjernekokken Tareq Taylor på Domain Aalsgaard. Programmet bliver sendt på BBC i løbet af vinteren 2015.

TV2-Lorry havde et indslag om optagelserne. Indslaget kan ses her: http://www.tv2lorry.dk/arkiv/2014/8/12?video_id=93916

Det sker i 2014

April/maj: årgang 2013 fyldes på flaske.

3 maj: Københavns Gourmet & Vinfestival

Sommer: Smag på Nordsjælland festival (se nærmere i dagspressen)

Sensommer: Fredensborg Slotsmarked i gågaden (se nærmere i dagspressen)

20 september: Dansk Vindag med åben vingård (men rundvisning og vinsmagning arrangeres hele året)

Oktober: Helsingør Vinfestival (se nærmere i dagspressen)

Oktober: Fredensborg Vinfestival (se nærmere i dagspressen)

November: Bacchus Vinfestival, Snekkersten

Artikel i Weinfeder Journal

Det tyske tidsskrift ‘Weinfeder Journal’, november 2012, har en meget positiv omtale og bedømmelse af Domain Aalsgaard. Weinfeder Journal er en specialtidskrift for tyske vinjournalister og vinanmeldere.  Tidsskriftet kan læses her (pdf).

Årets bedste hvidvin

Ved Nordsjællands Gourmet og Vinfestival 21.4.2012 kårede publikum Domain Aalsgaards Madeleine Angevine 2009 som årets bedste hvidvin – i konkurrence med hvidvine fra Frankrig, Tyskland, Østrig og andre lande.

Domain Aalsgard i 2012

I 2012 deltager Domain Aalsgaard i følgende aktiviteter:

20-22. januar: Ferie og Fritid, Bella center, København
(sammen med Annisse Vingård og Frederiksborg Vin)

21. april: Nordsjællands Gourmet og Vinfestival, Støberihallen, Hillerød
(sammen med Annisse Vingård)

1-5. juni: Mit hjem  er mit slot, Frederiksberg Have, Frederiksberg
(sammen med Annisse Vingård, Frederiksborg Vin og Furesødal Vin)

I efteråret er vi også på Helsingør Vinfestival i Helsingør og Åhus Vinfest i Sverige.

Domain Aalsgaards hvidvine kan også altid købes direkte på vingården.

Åben Vingård 17. september 2011

Igen i år er Domain Aalsgaard med i arrangementet Dansk Vindag. Vi holder åbent hus både i vinmarken og i vineriet – så kig forbi lørdag 17. september kl. 13-15.

Høst af Madeleine Angevine 9. oktober 2010


9. oktober høstede vi Madeleine Angevine – en rigtig flot dag!

Manifestet Genuine Danske Vine

Intet forhindrer vinavlere at stille større kvalitetskrav til sin produktion end hvad reglerne kræver. Derfor har nogle af vingårdene i Nordsjælland nu udarbejdet et sæt kriterier/retninglinjer for hvordan arbejdet i vinmark og vineri foregår. Manifestet eller kriterierne kaldes Genuine Danske Vine (GDV) og kan ses her. Vi håber og forventer at flere vingårde kan tilslutte sig manifestet!

Ædelbotrytis

I 2009 har druerne I Højbjerg været perfekt modne med højt sukkerindhold og passende syre. Et par eksempler: Solaris er høstet med 98 °Oe og syre 9,1 g/l; Ortega med 94 °Oe og syre 8,6 g/l; Madeleine Angevine med 86 °Oe og syre 7,7 g/l.
aedelbotrytis
Nogle Solaris- og Ortega-druer havde desuden ædel råddenskab (Edelfäule, pourriture noble, nobel rot). Dette kan komme når gråskimmel (Botrytis) angriber druerne, når sukkerindholdet er over 80 °Oe. Skimmelsvampen gør drueskindet porøst, vand fordamper, men sukker, syre og smagsstoffer bliver mere koncentrerede. I Højbjerg havde druer med ædelbotrytis sukkerindhold på 125 til mere end 150 °Oe! Resultatet er hvidvine med fylde, rundhed og finesse. Hvis der er tilstrækkeligt med ædelbotrytis, kan druerne presses til naturligt søde vine som f.eks de tyske/østrigske Beeren- og Trockenbeerenauslese.